Jasim Mohamed


jasim mohamed II foto lotte sederholmJasim Mohamed, född 1962 i staden Ur i Irak, är poet och översättare. Han debuterade 2005 med diktsamlingen Övningar in i ett annat språk. Bokförlaget Edda har gett ut två diktsamlingar; I Din Mun (2011) och Vittnen till meningslösa händelser (2017)

För sin litterära verksamhet tilldelades han 2010 ett av Samfundet De Nios priser samt Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Jasim Mohamed driver Bagdad Café och satt tidigare i styrelsen för Svenska PEN. Han bor i Uppsala.

Jasim Mohamed är månadens poet i augusti 2017, i Sveriges Radio P1.

 

 

 

 

Vittnen till meningslösa händelser

Vittnen till meningslösa händelser

Bokförlaget Edda är stolta över att kunna presentera poeten och översättaren Jasim Mohameds tredje och tveklöst mest drabbande diktsamling, Vittnen till meningslösa händelser. Bokens fond och förgrund är de senaste årens och alltjämt pågående flyktingkatastrof, med outtalat epicentrum vid civilisationernas vagga Medelhavet.

 

I korta dikter där drömlikt flimrande bildskikt varvas med konkreta iakttagelser och stor inlevelse tecknas människor berövade nästan allt – men inte sin värdighet.

Vittnen till meningslösa händelser, diktsamling
Utgivningsdag: 25 januari 2017
Författare: Jasim Mohamed
ISBN: 978-91-8793211-3
Form: Bo Samuelsson
Omslagsmålning: Bo Samuelsson
Omfång: 104 sidor

Pris: 210:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget.
Mejla din beställning till info@bokforlagetedda.se.

I Din Mun

Jasim Mohamed: I Din Mun Mitt i natten kommer ett SMS som plötsligt vrider strålkastaren mot legendens närvaro i den moderna människans liv. Ett möte mellan två människor är inte längre bara ett möte mellan två nu. Det vi bär med oss är så mycket större än vi vet om.

I den förra diktsamlingen Övningar in i ett annat språk lånar dikten Joseph Brodskys djupa andetag. I denna håller dikten andan länge som i en fridykning. Förebild är den israeliske författaren Amos Oz prosalyriska berättelse Samma hav och framförallt det sumeriska eposet Gilgamesh.

Det är i ögonblicksbilderna som Jasim Mohamed lyckas med konststycket att frysa en värld som tycks rusa fram i sin egen obegriplighet.
– Kristian Lundberg i Helsingborgs Dagblad.

Läs mer vad recensenterna skriver om Jasim Mohameds I Din Mun:

Det yviga arbetet med metaforer syftar inte till att i första hand genomlysa världen, utan snarare följa bilden som kraft i språket, som association, effekt, som en sorts poetiska långbollskast. Jag tycker om att vara i den kraftfulla rörelsen, kanske framför allt för att dikterna i sin maximalism framstår som lätta, klara.
– Kristofer Folkhammar i Aftonbladet

… dikten blir tydlig och klar, som kokande vatten som i nästa sekund blir till is.
– Kristian Lundberg i Gefle Dagblad

Jasim Mohamed visar på en diktens berättarkraft i denna sugande smärtsamt vackra kärlekssaga skriven i språkets högsta potens.
– Sara Mannheimer utnämner Jasim Mohameds I Din Mun till årets skönlitterära bok i DN:s julläsningstips

Det är i ögonblicksbilderna som Jasim Mohamed lyckas med konststycket att frysa en värld som tycks rusa fram i sin egen obegriplighet.
– Kristian Lundberg i Helsingborgs Dagblad.

I Din Mun, diktsamling
Utgivningsdag: 28 november 2011
Författare: Jasim Mohamed
ISBN: 978-979851-0-9
Form: Khaled Soliman
Omslagsmålning: Salim Barakat
Omfång: 95 sidor

Pris: 186:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget.
Mejla din beställning till info@bokforlagetedda.se.