Magnus Ringgren


Magnus Ringgren, född 1949 på Gotland, är författare och kritiker i bland annat Aftonbladet och UNT. Bor sedan drygt fyrtio år i Uppsala.

 

Träblåsare

är Magnus Ringgrens nionde diktsamling

Utgivningsdag 25 oktober 2016

tra%cc%88bla%cc%8asareFörfattare: Magnus Ringgren
Form: Bo Samuelsson
Omfång: 105 sidor
ISBN: 978-91-8793210-6

Pris: 225:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget.
Maila din beställning till info@bokforlagetedda.se

 

 

Alfågel, ejder och knipa

Alfågel, ejder och knipa Lennart Sjögrens diktsvit Fågeljägarna från 1997 berättar om tre kustbönder från norra Öland som omkommer ute på vårisen. ”Jaktens åtrå” gör dem ouppmärksamma, och de märker inte att isen håller på att brytas sönder:

För lång var vår tvekan
sprickan tvekade inte.

Magnus Ringgren spårar i denna studie den historiska och kulturhistoriska bakgrunden till bokens händelser. Undersökningen leder långt ner i antikens föreställningar om döds riket. Vi får också följa hur en modern poet bearbetar ett stoff ur det folkliga berättandet.

Lennart Sjögren är född 1930 och en av Sveriges mest namnkunniga poeter. Han är bosatt på norra Öland nära den plats där Fågeljägarna utspelar sig.

_____

”På flera plan öppnar Magnus Ringgrens essä för större förståelse av Sjögrens dikt om de tre jägarna som möter döden i en växande spricka i isen, en berättelse som Lennart Sjögren och många ölänningar med honom hört berättas som barn.”
– läs Joar Tibergs recension i UNT.

_____

Alfågel, ejder och knipa – en läsning av Lennart Sjögrens Fågeljägarna
Författare: Magnus Ringgren
Form: Håkan Lindgren
Omfång: 102 sidor
ISBN: 978-979851-6-1

Pris: 185:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget.
Maila din beställning till info@bokforlagetedda.se

Mäta

Mäta är Magnus Ringgrens åttonde bok. Tidigare titlar: Vintermänniskan, 1984; Motljusvarelser, 1988; Berg i dagen 1989, Klostret, 1998; Åskmaskinen, 2000; Ögat örat skjortan sängen slutet, 2004; Iskonvalj, 2008. Magnus Ringgren har även skrivit två essäböcker om Tomas Tranströmer.
Mäta letar i högen av minnen från barndomen. Orden förstorar och förminskar. Vikter och måttband och skalor försöker hålla skärpan. Men kanske kan inte allting mätas.

Utgivningsdag 7 maj 2012.

Mäta
och det blir olika varje gång. Men det är väl inte detta som betyder måttlöshet? Termometrarna och tumstocken, manometern och sticknålarna mäter upp det moderna livets börkan i denna bok om en barndom bland 50-talets saker och ting. Hur ska man göra, efteråt, för att mäta upp ett liv?

_____

Magnus Ringgren - Mäta Magnus Ringgren, Mäta
Utgivningsdag: 7 maj 2012
Författare: Magnus Ringgren
ISBN: 978-979851-2-3
Form och omslag: Håkan Lindgren
Omfång: 116 sidor

Pris: 185:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget. Mejla din beställning till info@bokforlagetedda.se.