Simon Armitage


Simon Armitage är född 1963 i West Yorkshire, Storbritannien, där han fortfarande lever. Han debuterade 1989 med diktsamlingen Zoom!. Seeing Stars – Se stjärnor – gavs ut 2010 i hemlandet och fick stor uppmärksamhet med sin hybridform av prosadikt och novell.

I Se stjärnor presenteras Simon Armitage för första gången i sin helhet på svenska. Tidigare har bokförlaget Tranan gett ut urvalet Framtiden var en gång en vacker plats (2010). Översättning: Erik Bergqvist och Lars Häger.

”Armitages humor och excentriska intelligens seglar med överraskande lätthet över Nordsjön”, skriver Andres Lokko i sin recension i Svenska Dagbladet. För Lokko är Armitages Se stjärnor en av de femton böcker han inte kan leva utan. Armitage ”har sakta men säkert utvecklats till en brittisk nationalklenod […] en seriös poet som sakta men säkert alltmer har vågat börja leka och – till synes – respektlöst göra vad tusan han vill med konstformen i fråga.”

26 november intervjuades Simon Armitage i SVT:s kulturprogram Kobra: ”I norra England fotvandrar Simon Armitage mellan pubarna och skanderar”. Se avsnittet på SVT Play.

Magnus Dahlerus i UNT: ”Armitage är en berättare som ser till att ha med sig läsaren. Med svart humor och en glimt i ögat förför han. Han ljuger och skämtar, halvt på allvar, halvt på lek. Det är så nära suveränt befriande enkel dikt man kan komma.”

Se stjärnor

Simon Armitage: Se stjärnor Författare: Simon Armitage
Översättare: Erik Bergqvist och Lars Häger
Form: Mikael Nydahl
Sidor : 96

Utkom oktober 2014.

Pris: 210 kr. inkl. porto vid beställning direkt från förlaget.
Mejla din beställning till info@bokforlagetedda.se.