Smälta smärtor

Smälta smärtor

Sedigheh Vasmaghi
2013-08-22

Diktsamlingen Smälta smärtor utkommer den 22 augusti. Boken presenteras på Uppsala Stadsbibliotek den 27 augusti då författaren och redaktören medverkar.

_____

Ur Jasim Mohameds förord:

Inför denna presentation av Sedigheh Vasmaghi frågade jag henne vad hon skulle vilja att denna bok skulle handla om. Jag visste att hon var politiker, universitetsprofessor i islamiska lagar, människorättsaktivist och kritisk mot regeringens officiella tolkning av islamiska lagar. Det var det som gjorde henne obekväm för de rådande politiska krafterna i Teheran, och till följd av det tvingades hon lämna sin stad. På min fråga svarade hon överraskande att det ska bli en diktsamling. Det fick mig att fundera en stund till.

Mycket få svenska politiker eller politiskt aktiva erkänner att de skriver dikter också. Om de gör det så har litteraturen varit deras huvudsyssla innan de gav sig i kast med stora beslut som har konsekvenser för många andra människor. Det låter mig förstå och bli övertygad om att litteraturen verkligen har en hög ställning i den iranska kulturen. Jag kom att tänka på ett känt persiskt verk som idag tillhör världslitteraturarvet: Tusen och en natt, som har gett upphov till många andra stora berättelser både i bokform och i muntliga sagor. Men den persiska litteraturen går långt tillbaka i tiden, till den förakemenidiska tiden. Gatha-sångerna i Avesta tillhör den iranska litteraturens äldsta verk.

_____

Smälta smärtor, diktsamling
Utgivningsdag: 22 augusti 2013
Författare: Sedigheh Vasmaghi
Redaktörer: Jasim Mohamed och Magnus Ringgren
Översättare: Tobias Bernander
ISBN: 978-979851-4-7
Form: Mikael Nydahl
Omfång: 80 sidor

Pris 210:- inkl. moms och porto vid beställning direkt från förlaget.
För att köpa boken direkt från förlaget fyll i kontaktformuläret här